Rodzaj studiów:

Studia I Stopnia

Tryb studiów:

stacjonarne, niestacjonarne (sobota i niedziela)

Czas trwania studiów:

3 lata (6 semestrów)

Lokalizacja:

Warszawa

Język wykładowy:

polski, angielski

Uczelnia:

SGTiH Vistula (dawniej SGTiR)

  • TURYSTYKA I REKREACJA – O STUDIACH


    Kierunek
     Turystyka i Rekreacja swoją popularność zawdzięcza szerokim perspektywom rozwoju, jakie oferuje swoim absolwentom. Praca w branży turystyczno-rekreacyjnej to połączenie interesującej pracy i rozwoju osobistego. To także odpowiedzialność za osoby, które decydują się na korzystanie z usług biura podróży, hotelu, restauracji, klubu fitness czy organizatora kongresu, i oczekują profesjonalnej organizacji oraz satysfakcji ze współpracy i dostarczonych usług.

    Turystyka i Rekreacja na poziomie licencjackim w Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa Vistula w Warszawie (dawniej Szkoła Główna Turystyki i Rekreacji) jest doskonałym kierunkiem dla osób, które chcą pracować w dynamicznym środowisku. Tutaj liczy się komunikatywność, znajomość języków obcych, umiejętności organizacyjne oraz przedsiębiorczość. Odnajdą się tu również osoby kreatywne, które uwielbiają podróżować, poznawać świat i ludzi i chcą dowiedzieć się, jak zapewniać turystom niezapomniane wrażenia.

    Celem studiów jest przekazanie praktycznej wiedzy i umiejętności  niezbędnych w działalności przedsiębiorstw szeroko pojętej branży turystycznej. Zdobędziesz także niezbędną wiedzę z zakresu marketingu, prawa, zarządzania zasobami ludzkimi i innych dziedzin istotnych dla pracy w turystyce, hotelarstwie, gastronomii i rekreacji.  Ponadto zapoznasz się z najnowszymi technologiami informatycznymi i zagadnieniami z zakresu stosunków międzykulturowych oraz oddziaływania człowieka na otoczenie. Teorię uzupełnisz praktyką. Sprawdź sekcję “Praktyki zawodowe” i odkryj, jakie możliwości rozwoju zawodowego czekają Cię już podczas studiów!

    Warunkiem uruchomienia kierunku jest zebranie określonej liczby kandydatów.

  • TURYSTYKA I REKREACJA – PROGRAM STUDIÓW

    Program studiów na kierunku Turystyka i Rekreacja na poziomie licencjackim został zaplanowany tak, by przekazać Ci jak najwięcej praktycznej wiedzy i umiejętności. Oznacza to, że obok wykładów czeka Cię wiele praktycznych zajęć. Będą to ćwiczenia, warsztaty, gry strategiczne i symulacyjne. Kadrę naukowo-dydaktyczną tworzą wybitni eksperci, znani w branży praktycy oraz uznani wykładowcy akademiccy. To dzięki ich współpracy oferujemy interesujący program studiów dopasowany do potrzeb rynku pracy w branży turystycznej, a Ty zdobywasz cenną wiedzę i praktyczne umiejętności już od pierwszego semestru.

    Nauczysz się jak planować, organizować i koordynować pracę w przedsiębiorstwie turystyczno-rekreacyjnym, hotelu, biurze podróży czy ośrodku wypoczynkowym. Program nauczania zakłada także naukę języków obcych na poziomie B2 według Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego Rady Europy.

    PRAKTYKI ZAWODOWE
    Szkołe Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula (dawniej Szkoła Główna Turystyki i Rekreacji) na kierunku Turystyka i Rekreacja czekają Cię praktyki zawodowe. Dzięki nim zdobędziesz pierwsze doświadczenia w branży. Realizacja praktyk przewidziana jest na II roku studiów, a ich czas trwania wynosi minimum trzy miesiące tj. 300 godzin – po 150 godz. na III i IV semestrze.

    Praktyki będziesz odbywać u naszych partnerów biznesowych oraz w kilkudziesięciu innych podmiotach z branży, których profil działalności jest zgodny z kierunkiem studiów oraz wybraną przez Ciebie specjalnością, a ponadto umożliwia wykonanie zadań przewidzianych w programie praktyk.

    Ważną informacją jest fakt, że praktykę zawodową możesz zrealizować w dwóch częściach, w podziale na ogólną i specjalnościową.
    Szczegółowy program praktyk, czyli m.in. zadania, jakie muszą zostać zrealizowane w trakcie praktyki oraz wszystkie dokumenty i opis procedury ich realizacji, dostępny jest w sekcji “Praktyki zawodowe”. Ale to nie wszystko! .

    Ale to nie wszystko, kompetencje zdobywane podczas studiów wykorzystasz w praktyce, uczestnicząc w międzynarodowych konferencjach organizowanych przez Koło Naukowe Turystyki Biznesowej “2B”.

    SPRAWDŹ, GDZIE ZREALIZUJESZ PRAKTYKI W RAMACH WYBRANEJ SPECJALNOŚCI:

    Hotelarstwo
    Dla specjalności hotelarstwo naszym partnerem biznesowym jest Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego, która reprezentuje ponad 120 hoteli, w tym Grupę Orbis Accor. Tam właśnie będziesz mógł zrealizować swoje praktyki i w oparciu o zebrany materiał możesz napisać swoją pracę dyplomową.

    Menedżer gastronomii
    Natomiast na specjalności menedżer gastronomii, praktyki studenckie będą realizowane w różnego rodzaju restauracjach oraz gastronomii “przyhotelowej”.

    Turystyka biznesowa
    Partnerem specjalności turystyka biznesowa jest Meeting Professionals International (MPI), największe globalne stowarzyszenie skupiające profesjonalnych organizatorów branży spotkań. W ramach tej współpracy zrealizujesz praktyki w firmach organizujących eventy.

    Turystyka czasu wolnego
    Partnerem specjalności turystyka czasu wolnego jest Polska Izba Turystyki, największa ogólnopolska organizacja samorządu gospodarczego przemysłu turystycznego.

    Rekreacja w turystyce
    Na specjalności rekreacja w turystyce zrealizujesz praktyki w klubach rekreacyjnych, klubach fitness oraz w kompleksach spa & wellness należących do hoteli.

    SPECJALISTYCZNA WIEDZA
    Studia w Szkole Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula zapewnią Ci wiedzę, dzięki której szybko staniesz się specjalistą w dziedzinie turystyki i rekreacji.

    • Sprawdź przedmioty obowiązkowe

      Sprawdź przedmioty obowiązkowe

      • Ekologia i ochrona środowiska
      • Podstawy turystyki
      • Podstawy hotelarstwa i gastronomii
      • Podstawy socjologii
      • Podstawy rekreacji
      • Technologie informacyjne
      • Zagospodarowanie turystyczne i rekreacyjne
      • Geografia turystyczna
      • Ekonomika turystyki i rekreacji
      • Komunikacja międzykulturowa
      • Organizacja turystyki
      • Turystyka w praktyce
      • Prawo w turystyce i rekreacji
      • Zaawansowane techniki pisania prac akademickich I
      • Marketing w turystyce i hotelarstwie
      • Jakość w turystyce i hotelarstwie
      • Ubezpieczenia w turystyce i hotelarstwie
      • Rekreacja w praktyce
      • Finanse przedsiębiorstw turystycznych i hotelarskich
      • Obsługa osób niepełnosprawnych w turystyce i hotelarstwie
      • Zachowania konsumentów na rynku turystycznym
      • Język obcy (profesjonalny)
      • Język obcy II
      • Psychologia
      • Seminarium dyplomowe
      • BHP
      • Szkolenie biblioteczne
      • Wychowanie fizyczne
      • Techniki komunikacji i argumentowania
      •  Obóz letni
    • Sprawdź przedmioty do wyboru na V semestrze
      • Turystyka a religie świata
      • Trening personalny
      • Współczesne międzynarodowe problemy społeczno-gospodarcze
      • Informacja turystyczna
      • Tworzenie atrakcji turystycznych
      • Obóz zimowy
    • Sprawdź przedmioty do wyboru na VI semestrze
      • Międzynarodowe organizacje turystyczne
      • Kuchnie regionalne
      • Współczesne międzynarodowe problemy społeczno-gospodarcze
      • Turystyka w Unii Europejskiej
      • Zarządzanie turystyką i rekreacją w regionach
      • Język obcy (chiński, turecki)
      • Turystyka kulturowa
  • Studia na kierunku Turystyka i Rekreacja w Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa Vistula (dawniej Szkoła Główna Turystyki i Rekreacji) dają Ci możliwość poszerzania swojej wiedzy w ramach pięciu specjalności dostosowanych do zapotrzebowania rynku pracy.

    SPECJALNOŚĆ: HOTELARSTWO
    Jeżeli chcesz pracować w hotelu lub prowadzić własny biznes tego typu – ta specjalność jest dla Ciebie. Zdobędziesz wiedzę z zakresu planowania działalności hotelarskiej, prowadzenia obiektów hotelarskich, a także promocji oraz organizowania towarzyszących im usług. To tu poznasz zasady funkcjonowania rynku i placówek hotelarskich zarówno w Polsce, jak i w krajach Unii Europejskiej. Po ukończeniu tej specjalności będziesz potrafił organizować imprezy turystyczno-pobytowe dla gości hoteli, a także promować tzw. aktywny wypoczynek.

    PARTNER BIZNESOWY

    Firmy Partnerskie - Uczelnia Vistula

    • Sprawdź przedmioty realizowane w ramach specjalności hotelarstwo
      • Technologie informacyjne w hotelarstwie i gastronomii
      • Usługi hotelarskie, gastronomiczne i rekreacyjne
      • Ekonomika przedsiębiorstw hotelarskich
      • Funkcjonowanie działów recepcji i rezerwacji
      • Wyposażenie techniczne i technologiczne hoteli
      • Funkcjonowanie służby pięter
      • Zarządzanie przychodami w hotelarstwie
      • Krajowe i międzynarodowe systemy hotelowe
      • Zarządzanie obiektami hotelarskimi
      • Bezpieczeństwo w hotelarstwie
      • Etykieta w hotelarstwie
      • Trendy w biznesie hotelarskim

    SPECJALNOŚĆ: MENEDŻER GASTRONOMII
    Jeżeli chcesz prowadzić własny biznes gastronomiczny lub pracować w części restauracyjnej, ta specjalność jest dla Ciebie. Zdobędziesz wiedzę z zakresu planowania działalności gastronomicznej, prowadzenia obiektów restauracyjnych, a także promocji oraz organizowania towarzyszących im usług. To tu poznasz zasady funkcjonowania rynku i placówek gastronomicznych.

    PARTNER BIZNESOWY

    Firmy Partnerskie - Uczelnia Vistula

    • Sprawdź przedmioty realizowane w ramach specjalności menedżer gastronomii
      • Technologie informacyjne w hotelarstwie i gastronomii
      • Usługi hotelarskie, gastronomiczne i rekreacyjne
      • Ekonomika przedsiębiorstw gastronomicznych
      • Wyposażenie techniczne i technologiczne w gastronomii
      • Gastronomiczna obsługa imprez
      • Higiena w gastronomii i bezpieczeństwo żywności
      • Organizacja pracy kuchni/projektowanie i przygotowywanie potraw
      • Obsługa konsumenta w gastronomii
      • Wprowadzenie do wiedzy o winach
      • Kuchnie świata
      • Kuchnia modernistyczna
      • Trendy w gastronomii

    SPECJALNOŚĆ: TURYSTYKA BIZNESOWA
    Specjalność ta jest odpowiedzią na potrzeby dynamicznie rozwijającego się sektora turystyki biznesowej. Decydując się na nią, dowiesz się, jak skutecznie organizować podróże służbowe, kongresy, konferencje, imprezy motywacyjne czy pikniki firmowe. Będziesz potrafił samodzielnie zaplanować wydarzenia biznesowe takie jak targi, study tour, study press czy imprezy korporacyjne. Dzięki tej specjalności będziesz miał okazję stać się członkiem Meeting Professional International (MPI). W ramach członkostwa będziesz mógł wziąć udział w międzynarodowych konferencjach branżowych organizowanych w Londynie, Kopenhadze, Davos, Dusseldorfie czy Barcelonie.

    PARTNER BIZNESOWY

    Firmy Partnerskie - Uczelnia Vistula

    • Sprawdź przedmioty realizowane w ramach specjalności turystyka biznesowa
      • Ekonomika przedsiębiorstw turystycznych
      • Transport w turystyce
      • Przemysł spotkań
      • Nowe technologie w przemyśle spotkań
      • Organizacje międzynarodowe w przemyśle spotkań
      • Obiekty eventowe
      • Wydarzenia sportowe i team building
      • Scenografia i reżyseria eventów
      • Wydarzenia korporacyjne
      • Media w przemyśle spotkań
      • Podróże motywacyjne
      • Trendy w przemyśle spotkań

    SPECJALNOŚĆ: TURYSTYKA CZASU WOLNEGO 
    Dzięki tej specjalności odkryjesz, co to znaczy wyjazd pełen atrakcji. Dowiesz się, jak kreatywnie współpracować z grupą turystów czy radzić sobie w niespodziewanych sytuacjach. Poznasz kulturę i historię różnych zakątków świata. Zdobędziesz wiedzę i umiejętności niezbędne do tego, by realizować się w zawodzie animatora.

    PARTNER BIZNESOWY

    Firmy Partnerskie - Uczelnia Vistula

    • Sprawdź przedmioty realizowane w ramach specjalności turystyka czasu wolnego
      • Ekonomika przedsiębiorstw turystycznych
      • Transport w turystyce
      • Tworzenie ofert turystycznych
      • Systemy informacyjne i rezerwacyjne w turystyce
      • Segmentacja rynku turystyki czasu wolnego
      • Organizacja turystyki i rekreacji dla dzieci i młodzieży
      • Organizacja turystyki zdrowotnej, spa i wellness
      • Organizacja turystyki specjalistycznej
      • Promocja imprez turystycznych
      • Obsługa podróżnicza
      • Pilotaż i przewodnictwo turystyczne
      • Trendy w turystyce czasu wolnego

    SPECJALNOŚĆ: REKREACJA W TURYSTYCE
    Jeśli chcesz zostać pracownikiem klubu sportowego, klubu fitness, części wellness & spa w hotelu lub prowadzić własny biznes w tym zakresie – ta specjalność jest dla Ciebie. Nauczysz się planować, organizować i koordynować przedsięwzięcia w obszarze sportu i rekreacji oraz zarządzać wydarzeniami sportowymi i imprezami rekreacyjnymi, z uwzględnieniem zarządzania ryzykiem. Będziesz wiedział, jak porozumiewać się z lokalnymi władzami, jak współpracować z gwiazdami czy jak zarządzać działaniami w ramach międzynarodowych festiwali.

    PARTNER BIZNESOWY

    SITE Poland

    Site

    • Sprawdź przedmioty realizowane w ramach specjalności rekreacja w turystyce
      • Rekreacja ruchowa i sport w życiu współczesnego człowieka
      • Ekonomika działalności rekreacyjnej i sportowej
      • Wolontariat w rekreacji ruchowej i sporcie
      • Organizacja rekreacji ruchowej i sportu dla różnych grup społecznych
      • Pedagogika rekreacji ruchowej
      • Animacja czasu wolnego w rekreacji
      • Metodyka i bezpieczeństwo prowadzenia zajęć z rekreacji / w plenerze
      • Planowanie i organizacja imprez oraz szkoleń rekreacyjnych
      • Plenerowe formy rekreacji przygodowej
      • Gry rekreacyjne, integracyjne i terenowe
      • Psychologia eventów
      • Współczesne trendy w animacji czasu wolnego i rekreacji
  • dr hab. Wiesław Alejziak

    Profesor nadzwyczajny, zatrudniony na Wydziale Turystyki i Rekreacji w Akademii Wychowania Fizycznego w Krakowie, kieruje Katedrą Polityki Turystycznej. Doktorat z zakresu polityki turystycznej uzyskał w 1991 r., a pracę habilitacją z zakresu metodologii badania aktywności turystycznej oraz jej zróżnicowań społecznych obronił w 2010 r. Oba stopnie naukowe uzyskał w ramach nauk o kulturze fizycznej. Studiował też w Szkole Głównej Planowania i Statystyki w Warszawie (studia ekonomiczne – praca dyplomowa „Turystyka i wypoczynek jako element polityki turystycznej państwa”) oraz na Uniwersytecie Jagiellońskim (podyplomowe studia pedagogiczne). Uczestniczył też w licznych kursach, szkoleniach i specjalistycznych warsztatach instytucji krajowych i zagranicznych. Autor kilku innowacyjnych metod badawczych, w tym SATT (Sekwencyjna Analiza Trendów Turystycznych), OMPN© (Obrazowanie Metodologiczne Prac Naukowych) oraz TelSKART© (Telefoniczny System Komórkowej Analizy Ruchu Turystycznego), która bazuje na wykorzystaniu systemu telefonii komórkowej do badania wielkości i struktury ruchu turystycznego. Jest autorem prawie 200 publikacji naukowych, na temat różnych aspektów turystyki oraz autorem lub współautorem ośmiu książek i podręczników (kilka z nich miało więcej niż jedno wydanie), w tym: „Turystyka w obliczu wyzwań XXI wieku” (1999), która jest jedną z kilku najczęściej cytowanych polskich publikacji z zakresu turystyki w całej historii badań nad tym zjawiskiem (ponad 330 cytowań). Wskaźniki bibliometryczne (według Google Scholar – stan na maj 2019): Indeks Hirsha – 13, I-10 indeks (prace cytowane co najmniej 10 razy) – 23.

    Elżbieta Biernacka

    prof. dr hab. inż. Elżbieta Biernacka

    Doktor nauk technicznych, prof. zw. nauk rolniczych; specjalistka z zakresu zagospodarowania terenów zdewastowanych; laureatka Złotego Lauru Wydziału V Polskiej Akademii Nauk za wybitny wkład w rozwój nauk rolniczych; profesor honorowy Uniwersytetu Warminsko-Mazurskiego; członek Rady Naukowej Instytutu Środowiska Rolniczego i Leśnego w Poznaniu.

    Krzysztol Celuch

    dr Krzysztof Celuch

    Wykładowca akademicki, pełnomocnik Rektora Szkoły Głównej Turystyki i Hotelarstwa ds. Współpracy z Otoczeniem Społeczno-Gospodarczym, mówca, trener, konsultant biznesowy, przedsiębiorca; specjalizuje się w branży spotkań i eventów; jego badania naukowe opierają się na wiedzy z zakresu ekonomii, psychologii biznesu, socjologii, marketingu i kulturoznawstwa; realizuje projekty badawcze; prowadzi warsztaty, szkolenia i wykłady; moderuje dyskusje panelowe, debaty i spotkania menedżerskie; buduje strategie i świadczy usługi doradztwa biznesowego; wspiera organizacje, instytucje i firmy w zakresie zarządzania, komunikacji, motywacji i rozwoju biznesu, ze szczególnym uwzględnieniem branży spotkań.

    dr Bogdan Dębowski

    Geograf, doktor nauk o kulturze fizycznej. Przez prawie 30 lat pracował w branży turystycznej pełniąc funkcje kierownicze i dyrektorskie w biurach podróży. Ma doświadczenie jako pilot wycieczek, przewodnik terenowy, przodownik turystyki pieszej i górskiej PTTK. Od roku 2000 pracownik dydaktyczny WSTiR, Wyższej Szkoły Ekonomicznej ALMAMER, a od 2003 Akademii Wychowania Fizycznego w Warszawie.

    Piotr Dominik

    dr inż. Piotr Dominik

    Absolwent Wydziału Nauk o Żywności (Technologii Żywności) SGGW, doktor nauk rolniczych; ukończył studia doktoranckie z zakresu oceny jakości żywności, studium analityki medycznej oraz studia pedagogiczne; studiował na uniwersytetach niemieckich w Trier, Freiburgu i Bremen; współzarządzał rodzinnym obiektem hotelarskim w Niemczech w latach 1987-1989; w latach 2005-2006 główny specjalista ds. szkoleń i kształcenia kadr hotelarsko-gastronomicznych PZH; w latach 2011-2013 ekspert do spraw HORECA w Instytucie Wiedzy i Umiejętności; prelegent, konsultant i trener w zakresie turystyki kulinarnej oraz wykorzystania tradycyjnych produktów kulinarnych współpracujący z Urzędem Marszałkowskim Mazowsza; autor podręczników akademickich, monografii, rozdziałów w monografiach oraz artykułów naukowych z zakresu żywienia, gastronomii i hotelarstwa oraz turystyki kulinarnej; członek Kolegium Wydawniczego oraz Rady Redakcyjnej Zeszytów Naukowych Almamer; zastępca redaktora naczelnego czasopisma naukowego Problems of Tourism and Recreation wydawanego przez SGTiH; członek Kolegium Redakcyjnego i redaktor tematyczny Zeszytów Naukowych Uczelni Vistula; współpracuje z czasopismami branżowymi: Hotelarz, Przegląd Gastronomiczny, Hotel Polska i Horeca; koordynator porozumienia SGTiH z hotelami Westin, Sheraton i Bristol; opiekuje się Studenckim Kołem Naukowym „Dietetyk” SGTiH, Studenckim Kołem Hotelarstwa SGTiH oraz Klubem Turystyki Kulinarnej SGTiH.

    Witold Drogoń Easy Resize.com

    mgr inż. Witold Drogoń

    Specjalista z zakresu hotelarstwa, organizacji i zarządzania obiektami hotelarskimi i ochrony informacji w przedsiębiorstwie; członek Rady Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego, przewodniczący zespołu d.s. polonijnych imprez krajowych Komisji Współpracy z Polonią i Wychodźstwem Polskiego Komitetu Olimpijskiego; pracował również w Kancelarii Prezydenta RP, jako kierownik Hotelu „KLONOWA” i rezydencji Prezydenta RP w Belwederze; organizator ogólnopolskiej konferencji „Bezpieczny hotel – oczekiwania i wyzwania wobec EURO 2012”; autor podręczników dla technika hotelarstwa.

    dr hab. Ewa Barbara Dziedzic

    Wykształcenie ekonomiczne ze specjalizacją w zakresie zagadnień turystyki. Autorka wielu publikacji z zakresu turystyki, z wieloletnim doświadczeniem w pracy dydaktycznej i badawczej. Brała udział w pionierskich w Polsce projektach z zakresu oceny wkładu turystyki w gospodarkę kraju i wybranych regionów.

    dr Izabella Dzierżanowska

    Ukończone uczelnie: Wydział Geografii Uniwersytetu Warszawskiego, Studia Doktoranckie w Instytucie Geografii i Przestrzennego Zagospodarowania PAN, Studia Podyplomowe w Wyższej Szkole Ekonomicznej w Krakowie. Wykładane przedmioty: geografia turystyki, krajoznawstwo, regiony turystyczne, geografia społeczno-gospodarcza, demografia.

    dr Joanna Kalecińska

    Absolwentka Akademii Wychowania Fizycznego w Warszawie. Ukończyła specjalizacje z: żeglarstwa, turystyki i rekreacji; w czasie studiów uzyskała uprawnienia: instruktora pływania, gimnastyki, lekkiej atletyki, młodszego ratownika WOPR, sternika jachtowego i motorowodnego oraz instruktora PZŻ. Stopień doktora nauk o kulturze fizycznej uzyskała w 2008 roku; temat rozprawy: „Rodziny usportowione środowiskiem wychowania do rekreacyjnej aktywności ruchowej”. Jest absolwentką Podyplomowych Studiów Wychowania do Życia w Rodzinie (2001), Rocznych Podyplomowych Studiów Menedżerskich (2010) w SGH oraz MBA Zarzadzanie Szkołą Wyższą na Uniwersytecie Adama Mickiewicza w Poznaniu (2016). Odbyła liczne zagraniczne staże naukowe, między innymi w: Lithuanian Academy of Physical Education (Kowno, Litwa) (2010 i 2012), Latvian Academy of Sport Education (Ryga, Łotwa) (2011), Universitad de Alcala (Madryt, Hiszpania) (2013), Université du Sud Toulon Var (Francja) (2014), Presov University. Faculty of Sport (Słowacja) (2015), Funchal University of Madera (Portugalia) (2016), Uniwersytet w Zadarze (Chorwacja) (2018). Jej doświadczenie zawodowe związane jest z pracą w szkolnictwie w różnych etapach edukacyjnych (szkoła podstawowa, gimnazjum, uczelnia wyższa) na stanowiskach nauczyciela wychowania fizycznego oraz dydaktycznych (asystent, adiunkt, wykładowca), a także kierowniczych (prodziekan ds. Zarządzania Projektami; prodziekan ds. dydaktycznych; Zastępca i Dyrektor Programu Kształcenia Turystyka i Rekreacja; Kierownik Zakładu). Jest autorką ponad 50 publikacji naukowych. Jest członkiem Polskiego Stowarzyszenia Naukowego Animacji Rekreacji i Turystyki w Poznaniu i V-ce Prezesem Stowarzyszenia Absolwentów AWF Warszawa.

    dr Michał Ryszard Koskowski

    Wykładowca, badacz i konsultant specjalizujący się w obszarze wspólnym dla nauk o zarządzaniu, turystyce oraz dziedzictwie kulturowym. Absolwent kierunku Międzynarodowe Stosunki Gospodarcze i Polityczne oraz specjalności Gospodarka Turystyczna w Szkole Głównej Handlowej (SGH) w Warszawie (2001), otrzymał doktorat z zarządzania dziedzictwem kulturowym (PhD) w International Centre for Cultural and Heritage Studies, Newcastle University w Wielkiej Brytanii (2013). Członek Forum UNESCO University and Heritage, członek grupy badawczej REMIT (Research Group on Economics, Management and Information Technologies) w Universidade Portucalense (Portugalia), wielokrotny beneficjent programu Erasmus+, recenzent czasopism International Journal of Tourism Anthropology oraz Turystyka Kulturowa, instruktor i konsultant ds. zarządzania dziedzictwem kulturowym w organizacjach pozarządowych. Adiunkt w Katedrze Turystyki SGH, wykładowca SGTiH.

    Dr Krzysztof Łopaciński - Uczelnia Vistula

    dr Krzysztof Łopaciński

    W latach 1970-1979 asystent, a potem starszy asystent w Szkole Głównej Planowania i Statystyki, w latach 1979-1982 zastępca dyrektora Ośrodka Postępu Techniczno-Organizacyjnego PBP „Orbis”, w latach 1982-1992 pracownik Instytutu Turystyki, dyrektor Instytutu Turystyki w latach 1992-2007, w latach 2007-2012 prezes, a potem wiceprezes Instytutu Turystyki sp. z o.o. Od 2005 r. wykładowca w Szkole Głównej Turystyki i Rekreacji w Warszawie (obecnie SGTiH) oraz w Wyższej Szkole Społeczno-Przyrodniczej w Lublinie. Tytuł mgr matematyki uzyskał w 1969 r. na Uniwersytecie Warszawskim, a tytuł doktora nauk ekonomicznych w 1979 r. w Szkole Głównej Planowania i Turystyki (obecnie SGH). W działalności naukowej zajmuje się badaniami statystycznymi turystyki, marketingiem oraz teorią i praktyką polityki turystycznej. Był kierownikiem kilkudziesięciu projektów badawczych oraz autorem szeregu raportów o różnych aspektach gospodarki turystycznej. Hobbystycznie zajmuje się historią turystyki akademickiej, turystyką trampingową i historią piosenki turystycznej.

    Adam Mazur

    dr hab. Adam Mazur, prof. SGTiH Vistula

    Doktor habilitowany nauk humanistycznych; socjolog i humanista z wieloletnim doświadczeniem w zakresie prowadzenia zajęć na różnych poziomach edukacji; specjalista w zakresie realizacji szkoleniowych projektów turystycznych, edukacji regionalnej, wdrażania zasad zrównoważonego rozwoju i koedukacji; pełnił funkcje: kierownika zakładu przedmiotów ogólnych, kierownika katedry hotelarstwa i gastronomii, prodziekana ds. studenckich i dziekana wydziału, przewodniczył Wydziałowej Komisji ds. Jakości  Kształcenia i stypendialnej; jest członkiem wydziałowej komisji programowej oraz koordynatorem modułu przedmiotów.

    dr inż. Anna Mazurkiewicz-Pizło

    Ukończyła studia na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu i Podyplomowe Studia Public Relations na Uniwersytecie Warszawskim. Doktorat obroniła w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Jako jedna z pierwszych podjęła badania nad rynkiem turystyki winiarskiej, zakończone monografią pt. „Enoturystyka jako szansa rozwoju społeczno-ekonomicznego obszarów wiejskich” (2013). Autorka ok. 100 publikacji i rozdziałów w monografiach naukowych m.in. „Wykorzystanie Internetu w promocji przedsiębiorstw turystycznych”, „Promocja enoturystyki na przykładzie regionu Podkarpacia”, „Typologia konsumentów turystyki winiarskiej” oraz „The importance of non-profit organisations in developing wine tourism in Poland”. Współautorka książek na temat marketingu. Recenzentka w kilku czasopismach naukowych, w tym m.in. „Journal of Tourism and Culture Change” i „Current Issues in Tourism”. Członek Towarzystwa Naukowego Kierownictwa i Organizacji (od 2013 r.), Polskiego Naukowego Towarzystwa Marketingu (od 2014 r.) i Association for Tourism and Leisure Education (2016-2017). Odbyła staże naukowe w Norwegii (Stavanger, Oslo), Słowacji i Polsce.

    Dr Agnieszka Muszyńska

    dr Agnieszka Muszyńska

    Od 1997 roku pracuje jako pilot wycieczek zagranicznych, od 2004 roku specjalizuje się w koordynacji i pilotażu incentive travel. Współpracuje z agencjami MICE wspierając kreację i organizację projektów motywacyjnych. Doświadczenie współpracy z agencjami i klientami korporacyjnymi wykorzystuje w pracy jako wykładowca na uczelniach wyższych. Praca doktorska obroniona w Kolegium Zarządzania i Finansów SGH w Warszawie poruszała problematykę roli incentive travel w zarządzaniu motywacją do pracy. Bogate doświadczenie projektowe oraz trenerskie wykorzystuje prowadząc warsztaty i szkolenia z zakresu zarządzaniu produktami MICE.

    dr Mirosław Nalazek

    Absolwent Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu oraz Szkoły Głównej Planowania i Statystyki (obecnie Szkoła Główna Handlowa) w Warszawie. Doktor nauk ekonomicznych. Specjalizuje się w zagadnieniach ekonomicznych rynku turystycznego jako całości i  poszczególnych sektorów: hotelarskiego, biur podróży i transportu, a także wpływu technologii informacyjnych na rynek turystyczny. Opublikował kilka książek i wiele artykułów z dziedziny marketingu, zarządzania i ekonomiki rynku turystycznego.

    dr Przemysław Płoskonka

    Z wykształcenia i pasji nauczyciel. Autor badań oraz publikacji naukowych z zakresu turystyki kwalifikowanej, outdooru i edukacji terenowej. Przez 15 lat związany ze sportem zawodniczym osiągnął klasę mistrzowską w pływaniu. Doświadczony organizator i kierownik imprez turystyki kwalifikowanej oraz wypraw przygodowych. Posiada liczne uprawnienia instruktorskie, outdoorowe i turystyczne, w tym m.in. instruktora surwiwalu i technik linowych, instruktora kajakarstwa, trenera pływania. Ratownik WOPR i Organizator Turystyki PTTK. Od kilkunastu lat związany z branżą MICE, założyciel i wieloletni Prezes B.P. ESCAPE & EXPLORE CLUB. Współzałożyciel i v-ce prezes Stowarzyszenia Polska Szkoła Surwiwalu. Trener etyki outdoorowej odpowiedzialny za wdrażanie projektu Leave No Trace na terenie Polski. Nagrodzony Brązowym Krzyżem Zasługi za rozwój edukacji.

    Teresa Skalska

    dr hab. Teresa Skalska, prof. SGTiH Vistula

    Prezes Stowarzyszenia na Rzecz Badania, Rozwoju i Promocji Turystyki; autorka wielu projektów i prac badawczych m.in. w zakresie zagranicznej turystyki przyjazdowej do Polski, oddziaływania turystyki na gospodarkę regionu, ekonomii współdzielenia, turystyki osób niepełnosprawnych, wpływu turystyki na gospodarkę wielkich miast; autorka wielu publikacji m.in. z zakresu rachunku satelitarnego i turystyki osób niepełnosprawnych.

    dr hab. Hanna Zawistowska

    Do 2018 r. profesor nadzwyczajny w Katedrze Turystyki Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie; specjalistka w zakresie prawa turystycznego, ochrony konsumentów usług turystycznych i polityki turystycznej państwa; w latach 1997-2011 pracowała w centralnych organach administracji rządowej ds. turystyki, z ramienia których uczestniczyła w pracach organizacji międzynarodowych (UE, OECD, UNWTO, WTO) oraz w pracach nad wdrożeniem do prawa krajowego regulacji UE dotyczących ochrony konsumentów usług turystycznych; kierownik Podyplomowych Studiów Turystyki i Hotelarstwa w Szkole Głównej Handlowej w Warszawie; autorka kilkunastu publikacji poświęconych problematyce ochrony konsumentów usług turystycznych, podejmowania i prowadzenia działalności gospodarczej w turystyce oraz polityce turystycznej; wykładowca przedmiotów obejmujących zagadnienia prawa w turystyce, ochrony konsumentów usług turystycznych, polityki turystycznej państw, organizacji imprez; kierownik projektu, realizowanego w latach 2014- 2015 r., mającego na celu opracowanie sektorowych ram kwalifikacji dla sektora turystyki; od listopada 2016 r. przewodnicząca Rady ds. Kompetencji Sektora Turystyki.

    Zysko

    dr hab. Jolanta Żyśko, prof. SGTiH Vistula

    Rektor Szkoły Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula w Warszawie; od 1990 roku jest zaangażowana w prace naukowo-badawcze na gruncie nauk organizacji i zarządzania sportem; odbyła staż naukowy w Institute of Sport & Leisure Policy Uniwersytetu w Loughborough; prowadziła wykłady na wielu uczelniach zagranicznych, m.in: Deutsche Sporthochschule w Kolonii, Uniwersytecie w Jyväskylä czy University of Bayreuth; od 2009 r. jest członkiem zarządu Europejskiego Stowarzyszenia Zarządzania Sportem; należy do grona ekspertów Komisji Europejskiej ds. zarządzania zasobami ludzkimi w sporcie i w MNiSW w sprawie wdrażania Krajowej Ramy Kwalifikacji w Szkolnictwie Wyższym, jest też ekspertem ds. jakości kształcenia Polskiej Komisji Akredytacyjnej; kiedyś, kilkukrotna mistrzyni Polski w żeglarstwie regatowym w klasie 470 oraz uczestniczka Igrzysk Dobrej Woli w 1986 roku; w 2017 r. otrzymała nominację dyrektora Instytutu Sportu-PIB (Państwowego Instytutu Badawczego) na stanowisko przewodniczącej Rady do spraw Kompetencji Sektora Sportowego oraz dołączyła do grona Honorowych Ambasadorów Kongresów Polskich; w 2018 roku Minister Sportu i Turystyki powołał ją na V-ce Przewodniczącą Rady ds. Kształcenia i Doskonalenia Kadr Kultury Fizycznej; została też uhonorowana nagrodą MP POWER AWARD w kategorii stowarzyszenia.

  • NAJLEPSI W PRAKTYCE
    Szeroki wybór specjalności na kierunku Turystyka i Rekreacja sprawia, że będziesz doskonale przygotowany do pracy w interesującym Cię zawodzie w tej branży. Przemyślany program oraz dodatkowe możliwości rozwoju, takie jak wyjazdy szkoleniowe czy uczestnictwo w konferencjach, zapewniają praktyczne przygotowanie do kariery.

    Przekonaj się, że Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa Vistula (dawniej Szkoła Główna Turystyki i Rekreacji) jest Uczelnią najlepszą w praktyce. Sprawdź, jakie korzyści przyniosą Ci studia na kierunku Turystyka i Rekreacja.

    KORZYŚCI ZE STUDIOWANIA TURYSTYKI I REKREACJI

    Biznes i turystyka
    Będziesz mógł zdobyć członkostwo Meeting Professional International, które pozwoli Ci uczestniczyć w międzynarodowych konferencjach branżowych organizowanych m.in. w Londynie czy Barcelonie. Nasi eksperci przygotują Cię do samodzielnej i profesjonalnej organizacji podróży i wydarzeń biznesowych – od pikników firmowych po międzynarodowe kongresy.

    Profesjonalny animator
    W Szkole Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula aż dwie specjalności skupione są wokół zdobywania umiejętności znakomitego animatora. Na studiach dowiesz się, jak sprawić, by wakacje zaczynały się już w autokarze!

    Przyszłość w hotelarstwie i gastronomii
    Dowiesz się, jak prowadzić hotel i restaurację oraz jak zadbać o to, by goście zawsze chcieli do Ciebie wracać. Poznasz arkana efektywnego zarządzania ośrodkiem turystycznym. Zdobędziesz wiedzę, która pozwoli Ci piąć się po kolejnych szczeblach kariery na rynku hotelarsko-gastronomicznym w Polsce i za granicą.

    Kompetencje absolwenta kierunku Turystyka i Rekreacja

    • Myśli w sposób przedsiębiorczy.
    • Jest w stanie prezentować opinie dotyczące różnych aspektów działalności zawodowej w zakresie turystyki, rekreacji, hotelarstwa i gastronomii.
    • Posiada pogłębioną umiejętność przygotowania wystąpień ustnych w języku polskim i wybranym języku obcym, dotyczących zagadnień związanych z turystyką, rekreacją, hotelarstwem i gastronomią.
    • Posiada umiejętność zarządzania oraz stosowania technik efektywnego komunikowania się i negocjacji, zwłaszcza w zakresie działalności zawodowej w turystyce, rekreacji, hotelarstwie i gastronomii.
    • Ma rozszerzoną wiedzę o wybranych rodzajach struktur, instytucji i więzi społecznych oraz relacjach między nimi, w kontekście ich znaczenia dla rozwoju turystyki, rekreacji, hotelarstwa i gastronomii.

    Jako absolwent kierunku Turystyka i Rekreacja będziesz mógł zdobyć certyfikacje:

    • Young Event Design Certificate
    • Sustainability Manager in Tourism
    • Air Transport Fundamentals for the Leadership & Management Training Program
    • Introduction to the Airline Industry for the Leadership & Management Training Program
    • MPI Global Training 1

     

    W trakcie studiów możesz poszerzać swoje zainteresowania oraz pogłębiać wiedzę poprzez uczestnictwo w dodatkowych kursach oferowanych przez Uczelnię:

    • kurs pilotów wycieczek
    • kurs instruktorów w specjalności SURVIVAL
    • kursy językowe, organizowane przez uczelnię partnerską

    JAKA PRACA PO STUDIACH TURYSTYKA I REKREACJA?

    Po ukończeniu studiów na kierunku Turystyka i Rekreacja, otwierają się przed Tobą szanse zatrudnienia w wielu ciekawych miejscach:

    • hotele i inne obiekty noclegowe,
    • centra wystawienniczo-konferencyjne,
    • profesjonalni organizatorzy kongresów,
    • organizatorzy podróży motywacyjnych,
    • biura podróży,
    • linie lotnicze,
    • agencje eventowe,
    • restauracje,
    • zakłady gastronomiczne,
    • urzędy miasta / gminy / powiatu – departamenty sportu i turystyki,
    • obiekty sportowo-rekreacyjne,
    • stadiony sportowe,
    • obiekty fitness,
    • obiekty wellness i SPA.

    Sprawdź listę naszych partnerów biznesowych:

    • Mea Group
    • Hogg Robinson
    • Starwood Hotels & Resorts
    • MeetingPlanner.pl  
    • Z-Factor
    • ICP Group S.A
    • AZS
    • ORBIS
    • Mazurkas Travel
    • In2Win     
    • Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego
    • Polska Izba Turystyki
    • Hotel Sheraton Warsaw
    • Hotel Bristol, A luxury collection Hotel
    • Hotel The Westin Warsaw
    • The Greek Gourmet Kubiak – Vafidis S.J.
    • Międzynarodowe Stowarzyszenie Organizatorów Spotkań MPI Poland
    • Warszawska Organizacja Turystyczna
    • Regent Warsaw Hotel (Cosmar Polska Sp. z o.o.)
    • Polish Hotel Management Company Sp. z o.o.
    • Centrum Medyczne dr n.med. Anna Lewitt-Dziełak, Centrum Treningu Osobistego i Dietetyki
    • Intour Polska Sp. z o.o.
    • Kwalifikacje absolwenta kierunku Turystyka i Rekreacja

      Absolwent studiów pierwszego stopnia na kierunku Turystyka i Rekreacja Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa Vistula (dawniej Szkoła Główna Turystyki i Rekreacji) otrzymuje tytuł zawodowy licencjata. Studia I stopnia mają charakter praktyczny. Przygotowują studentów do podjęcia pracy w przedsiębiorstwach turystycznych, hotelarskich, gastronomicznych i rekreacyjnych oraz instytucjach zajmujących się szeroko pojętą turystyką i rekreacją, a także do uruchomienia i prowadzenia własnej działalności gospodarczej w tym zakresie – zgodnie z wybraną specjalnością.

      Kwalifikacje absolwenta studiów I stopnia kierunku Turystyka i Rekreacja odwołują się do szóstego poziomu Polskiej Ramy Kwalifikacyjnej. Absolwent zna i rozumie podstawowe ekonomiczne, społeczne i organizacyjne uwarunkowania zjawisk związanych z turystyką i rekreacją oraz wybrane szczegółowe zagadnienia z zakresu sektorów wchodzących w skład turystyki i rekreacji (hotelarstwo, gastronomia, organizacja i obsługa turystyki, animacja czasu wolnego, turystyka biznesowa oraz organizacja spotkań).

      Absolwent rozumie zależności zachodzące w gospodarce turystycznej – lokalne, krajowe i międzynarodowe uwarunkowania działalności zawodowej w turystyce i rekreacji oraz najważniejsze trendy rozwojowe w tym obszarze. Absolwent zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, z uwzględnieniem specyfiki turystyki i rekreacji. Posiada podstawową wiedzę niezbędną do prowadzenia własnego przedsiębiorstwa w zakresie działalności turystycznej, hotelarskiej, gastronomicznej i rekreacyjnej.

      Potrafi wykorzystać posiadaną wiedzę w rozwiązywaniu problemów związanych z wykonywaniem pracy zawodowej w turystyce i rekreacji, monitorować zmiany w otoczeniu społeczno-gospodarczym oraz uwzględniać je przy długookresowym planowaniu działalności na rynku.

      Posiada umiejętności menedżerskie, organizatorskie, marketingowe, potrafi analizować rynek turystyczny oraz rozpoznawać potrzeby i preferencje konsumentów, a także opracowywać skuteczną strategię działania podmiotów w sektorze turystycznym. Posiada umiejętność kreatywnego myślenia wykorzystując zdobytą wiedzę teoretyczną i praktyczną, potrafi przystosowywać się do zmieniających się warunków. Cechuje się zdolnością szybkiego podejmowania decyzji oraz rozwiązywania problemów związanych z pracą zawodową.

      Potrafi właściwie wykorzystywać w działalności zawodowej nowoczesne metody i technologie, procedury i narzędzia, w tym techniki informacyjno-komunikacyjne.

      Absolwent jest kreatywny i skłonny do ciągłego doskonalenia swoich umiejętności. Studia umożliwiają zapoznanie się z tematyką wymaganą w pracy w sektorze usług turystycznych, hotelarskich i rekreacyjnych, w tym z zarządzaniem przedsiębiorstwami turystycznymi (np. biura podróży, obiekty noclegowe). Absolwent wyposażony jest w rozbudowaną wiedzę w tej dziedzinie, począwszy od podstawowych pojęć, poprzez aspekty prawne, skończywszy na zasadach samodzielnego prowadzenia przedsiębiorstwa.

      Ma umiejętności językowe w zakresie turystyki i rekreacji, zgodne z wymaganiami określonymi dla poziomu B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego; potrafi komunikować się z otoczeniem w języku obcym, stosując fachowe (branżowe) słownictwo.

      Potrafi planować i organizować pracę – indywidualnie i w zespole. Jest gotów do myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy, jak również do kierowania podległym zespołem, inspirowania działań i przyjmowania odpowiedzialności za podejmowane działania.

      Absolwent jest przygotowany do podjęcia kształcenia na studiach drugiego stopnia.

  • Studia w języku polskim - obywatele UE i osoby posiadające Kartę Polaka

    Wpisowe Opłata roczna Opłata semestralna 10 rat w roku
    Studia stacjonarne 400 zł 5 100 zł 2 700 zł 580 zł
    Studia niestacjonarne 400 zł 4 500 zł 2 400 zł 520 zł

    Studia w języku polskim - obywatele spoza UE

    Wpisowe Opłata roczna Opłata semestralna
    Studia stacjonarne 120 € 1 300 € 700 €
    Studia niestacjonarne 120 € 1 300 € 700 €

    Studia w języku angielskim - stacjonarne

    Wpisowe Opłata roczna Opłata semestralna
    obywatele UE i innych państw* (EU and other countries citizens*) 120 € 2 500 € 1 350 €
    studenci z pozostałych państw (citizens from the remaining countries) 200 € 3 500 € 1 850 €

    * Do grupy obywateli innych państw płacących według stawek UE należą: obywatele pozostałych państw Europy, wszystkich państw Ameryki Północnej i Południowej, Wysp Karaibskich oraz Armenii, Azerbejdżanu, Gruzji, Kazachstanu, Kirgistanu, Mongolii, Rosji, Tadżykistanu, Turkmenistanu oraz Uzbekistanu.

    Zarządzenie Kanclerza o opłatach

    Pobierz

    Regulamin promocji

    Pobierz

Kontakt do Działu Rekrutacji

Godziny pracy Działu Rekrutacji

 

Godziny pracy:

poniedziałek- środa 10.00-18.00
czwartek  10.00 – 17.00

piątek – 9.00 – 17.00

sobota – 9.00 – 15.00

Kontakt:

telefon: +48 22 45 72 400
e-mail: rekrutacja@vistula.edu.pl
adres: ul. Stokłosy 3, 02-787 Warszawa
pokój: 28 (parter)

Aplikuj online

Ta strona internetowa wykorzystuje ciasteczka (cookies), by polepszyć Twój komfort korzystania z naszej strony. Aby nadal móc korzystać z tej strony, musisz wyrazić zgodę na nasze wykorzystanie tych plików. więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close