„Międzykulturowa turystyka kulinarna pokoleń” – ogólnopolska konferencja naukowa w Szkole Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula.
Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa Vistula (dawna Szkoła Główna Turystyki i Rekreacji), Społeczna Akademia Nauk oraz Instytut Wiedzy i Umiejętności zapraszają do udziału w konferencji poświęconej turystyce kulinarnej i kulinarnym produktom tradycyjnym pt. „Międzykulturowa turystyka kulinarna pokoleń”.
Do udziału w konferencji zapraszamy przedstawicieli międzynarodowego środowiska naukowego z ośrodków zainteresowanych tematyką turystyki kulinarnej oraz podejmujących badania w tym obszarze.
Konferencja jest adresowana do:
- przedstawicieli nauki, badaczy, dydaktyków, studentów;
- pracowników sektora turystycznego;
- reprezentantów samorządów lokalnych;
- przedstawicieli regionalnych organizacji turystycznych, stowarzyszeń, biur podróży, organizatorów i animatorów wydarzeń turystycznych;
- producentów i dystrybutorów żywności tradycyjnej;
- gestorów bazy hotelarskiej, agroturystycznej i gastronomicznej;
- osób zainteresowanych rozwojem lokalnym, tworzeniem i wykorzystywaniem lokalnych marek turystycznych i kształtowaniem kanonu kuchni polskiej.
Obradom plenarnym będą towarzyszyły warsztaty, pokazy i degustacje.
W programie konferencji jest też wycieczka do wybranego przez organizatorów miejsca związanego z kulinarnym produktem turystycznym.
Poprzednie edycje konferencji dotyczyły następujących tematów:
- Kulinaria w kształtowaniu produktu turystycznego. Teoria i praktyka.
- Kulinaria – wizytówka regionów turystycznych.
- Miejsce żywności tradycyjnej w kulturze, turystyce i dietetyce.
- Szlaki kulinarne jako element turystycznej atrakcyjności regionu.
- Tradycyjne produkty kulinarne jako element turystycznej atrakcyjności Mazowsza.