
mgr Agnieszka Koper
e-mail: a.koper@vistula.edu.pl
Wydział: Turystyki i Rekreacji
Kierunek kształcenia: Turystyka i rekreacja
Doradca i konsultant gastronomii; posiada bogate doświadczenie w zakresie szeroko rozumianej gastronomii oraz turystyki kulinarnej i tradycji kulinarnych Włoch, ze szczególnym uwzględnieniem wykorzystania tradycyjnych produktów; zakres jej badań naukowych obejmuje przede wszystkim wykorzystanie tradycyjnych produktów będących częścią dziedzictwa kulinarnego Włoch o szczególnym znaczeniu dla aspektów żywieniowych i społecznych; współpracowała z Università degli studi di Perugia oraz Università dei Sapori; absolwentka stosunków międzynarodowych Università di Perugia; pracuje i mieszka w Rzymie. Wykłada technologie produkcji wybranej żywności.
Zainteresowania badawcze:
- gastronomia;
- turystyka kulinarna;
- dziedzictwo tradycji kulinarnej Włoch.